Lead

Lead betyder at man er tilstede i nuet, viser vejen for ‘flokken’ og at man kan gøre noget sammen og samtidigt og i samme tempo. Man vælger ikke at gøre noget ved eller med nogen. Men man vælger at gøre noget for og sammen med andre! Det er samarbejde og lead.

Jeg har en passion for islandske heste og har en fantastisk en af slagsen, som jeg kommunikerer med via signaler, som hesten forstår. Jeg viser med min krop og gestik hvad jeg vil have ham til og det sker stort set lydløst. Jeg bliver glad helt ind i hjertet, når hesten gør det samme, som jeg gør med min krop. Det er kommunikation på højeste plan.

Horsemanship handler om kommunikation. At mennesket kommunikerer med hesten via kropssprog, som gir mening for hesten. Heste kommunikerer konstant indbyrdes via deres krop og lydløst.

When horses choose koncept, udviklet af Mia Lykke Nielsen. Handler om at sætte hesten fri og arbejde med den fra jorden og ride den uden sadel og trense. Allerhøjst bidløst eller kun med cordeo. Jeg har prøvet det hele med min islandske hest, som spejler mine bevægelser og tempo. Det baseres på at både hesten og mennesket viser tillid og arbejder frivilligt sammen. Fantastisk og vigtig viden og erfaringer at få, for det kan bruges i alle situationer også fra sadlen. Det kaldes lederskab.

Pat Parelli – er en cowboy som har udviklet et helt system for hvordan jeg kan kommunikere, udvikle partnerskab og lederskab i samarbejdet med hesten og det hele er baseret på hvordan heste indbyrdes kommunikerer, derfor virker det.

True Lead koncept udviklet af Marianne Florman. Heste kan kun være i nuet rent mentalt. De tænker flok og familie og er vi-orienteret modsat mennesket, som ofte er individ-orienteret. Førerhesten viser vejen for flokken, leder dem hen til mad, vand og hvilesteder. Førerheste viser deres vision, sikkerhed og beskyttelse til flokken og den deler ressourcer. Og sørger for flokkens tryghed.

Når jeg arbejder med heste skal jeg først og fremmest være det, som hesten skal være. Dvs. jeg skal være rolig, eller løbe i tølt eller trav, hvis jeg ønsker hesten skal være eller gøre det. Fordi den spejler mit kommunikationsmønster. Jeg skal være på linje med hesten, dvs. min skulder udfor hestens skulder, hverken foran eller bagved, så går hesten med , fordi det er noget vi gør sammen og samtidig.

Det er centralt at man er sammen og i takt, når vi vil have nogle til at gøre noget eller måske ligefrem til at gøre noget nyt!
Jeg har flere gange oplevet, at Lead-oplevelser med heste kan overføres til, hvordan man nurser mennesker til at gøre noget andet end de plejer.